Dakar Etappe 3 - San Juan / Chilecito

06-01-2015 Chilecito
Wat een geweldige dag voor Jeroen. Na alle chaotische avonturen van gisteren zagen we vanmorgen dat hij als 121ste was geëindigd en 124ste algemeen stond. Ik neem maar even aan dat dat inclusief de tijdstraf van drie uur is.

Dakar Etappe 3

Hij ging vandaag weer als de brandweer van start en lag bij WP1 op een 95ste plek. Geweldig! Het was ook een kolfje naar zijn hand, lekker technisch en door de zgn. rio’s (droge rivierbeddingen) kortom, genieten. Hij ging de eerste 100 km heel snel maar belandde op een gegeven moment achter een quad en kon er niet echt voorbij. Omdat het zo stoffig was, durfde hij het toch niet aan om deze te passeren maar op een gegeven moment, op zo’n 3500 m hoogte was er een soort plateau en heeft hij de quad toch ingehaald. Daarna nog een hele tijd lekker doorgeblazen.

De proef werd steeds technischer en steniger o.a. door een smalle canyon. Hij had er inmiddels al 200km opzitten en kukelde er een keertje af. Later is hij in een stuk feshfesh nog een keer hard gevallen hoewel hij niet weet waarom. Waarschijnlijk een steen onder het verraderlijke poederzand…. Kleine schade aan zijn hand. Hij heeft het wel laten controleren en desinfecteren door de dokter. Lastig maar overkomelijk. De uitslag is om trots op te zijn. Hij is geëindigd op een 95ste plek en staat nu 110 algemeen. Als je bedenkt dat hij twee dagen terug nog 149ste was, dan is dat een geweldige prestatie. Overigens is hij daar zelf niet zo mee bezig, het is alleen handig omdat hij dan niet zo snel tussen de snelle quads raakt. Anyway, ondanks de ruim 650 km. van vandaag toch een hele vermoeide maar tevreden man aan de telefoon.

Dakar Etappe 3

Een moment om even tot bezinning te komen

In het bivak heeft hij meestal geen internet en eigenlijk doet hij alleen zijn telefoon even aan als hij aankomt om ons te bellen. Hij krijgt dus niet echt mee hoe iedereen meeleeft. Ik heb hem verteld hoe enthousiast iedereen hier in Nederland zijn verrichtingen volgt en hij bedankt jullie allemaal van harte daarvoor.

We hebben het nog even over gisteren gehad en eigenlijk heeft hij heel veel mazzel gehad. De lange wachttijd bij de tankstop waar hij eerst zo boos over was, heeft hem uiteindelijk gered. Als hij wel eerder zou zijn vertrokken, was hij al verder geweest dan het neutralisatiepunt en dan was het wel nachtwerk geworden. Nu heeft hij zijn krachten kunnen sparen gelukkig. Hij vertelde dat één van de rijders in de groep tankstoppers uit Siberië kwam, het was -30° in zijn woonplaats en nu was hij pardoes in +45° beland. De goede man heeft zich helemaal uitgekleed op zijn onderbroek na en wist niet meer waar hij het zoeken moest van de hitte. De proef is o.a. stil gelegd omdat er niet genoeg helicopters waren om alle noodoproepen af te handelen. Dan is het niet meer mogelijk om de veiligheid te garanderen en gaat alles op halt.

Hij ging nu in het bivak op zoek naar de douches. Gelukkig heeft Henk (teamcaptain) een klein brommertje en hij levert de mannen af bij de eettent en de douches, anders is het gewoon niet te doen.

We hebben wel een uniek moment in de Dakarhistorie vast kunnen leggen want de tracking site gaf wel een hele bijzondere melding. Daan zag ineens dat Jeroen op de eerste plaats in de daguitslagen stond. We hebben er maar gauw een foto van gemaakt want dat zie je natuurlijk nooit meer. Lachen en leuk voor het archief.. Het bewijs hieronder:

Uitslag Etappe 3

Etappe 4: Een monsteretappe van 909 km.

Morgen staat er weer een monsteretappe op het programma. Alle voertuigen gaan in een hele lange verbinding van 594 km (oeff) over een pas van ongeveer 4800 m hoogte door het Andesgebergte naar Chili. Hoewel het natuurlijk een megaverbinding is, verheugt Jeroen zich wel op een prachtige rit met adembenemende (haha) uitzichten. Gelukkig heeft hij pilletjes van dokter Joep tegen hoogteziekte en een flesje zuurstof zal ook wel handig zijn.

In Chili begint ook de proef van 315 km. met een groot deel door de duinen van de Atacama. Als alles goed gaat, heeft hij dan 909 kilometertjes weggetikt. De proef finisht in Copiapó bij het bivak. Dat wordt een warm wolletje aan onderweg want het zal wel koud worden. Nou ja, alles beter dan die verzengende hitte in Argentinië. Ik verwacht dat het morgen wel nachtwerk zal worden voor hij in het bivak is. Maakt niet uit, deze is binnen en zoals hij zelf altijd zegt: “We’ll cross that bridge when we get there…….. Morgen weer een dag.

Dakar Route Etappe 4

Etappeverslagen Dakar

Na elke Dakar etappe wordt er hier zo snel mogelijk een verslag geplaatst waarin u leest hoe de etappe voor mij is verlopen.

Lees verder..

Etappes Dakar 2015

De rijders en teams zullen meer dan 9.000 kilometer moeten afleggen om heelhuids terug te keren naar Buenos Aires. Zie hier het overzicht van de Dakar 2015 Etappes.

Lees verder..

Mijn Motor & Team

Tijdens de Dakar rij ik op een HT- Rallyraid geprepareerde HONDA, mijn serviceteam tijdens de Dakar 2015 is tevens HT-Rallyraid en zeer ervaren team met bewezen goede service.

Lees verder..

Jeroen van Daele

In 2015 maak ik met de motor mijn debuut in de Dakar Rally. Gelukkig heb ik al enige ervaring met rally's. Wilt u meer weten over mij en mijn voorbereiding voor de Dakar?

Lees verder..

Support "Jeroen naar Dakar"

Wilt u mijn Dakar 2015 avontuur supporten? Vanaf € 100 kunt u een zeer nuttige bijdrage leveren! Als "Jeroen naar Dakar" supporter laten wij u niet met lege handen staan!

Lees verder..