Dakar Etappe 13 - Rosario / Buenos Aires

17-01-2015 Buenos Aires

Dakar Etappe 13

Vanmorgen kregen we een klein beetje een dakargevoel want om half vijf ging de wekker. Raar om te weten dat ongeveer 400 km verderop Jeroen ongeveer hetzelfde deed, ook na een hele korte nacht. Onze chauffeur stond keurig op tijd bij het hotel en op naar Baradero, zoeken naar de finish. De goede man bleek een held want hoe ingewikkeld ook, hij heeft ons er keurig naar toe gebracht. Hij riep gewoon bij elk roadblock dat hij de vrouwen van twee motorrijders aan boord had en dat dat heel belangrijk was. Het was echt een schatje want ik geef het je te doen, vier nerveuze vrouwen en een lange blonde, ietwat slaperige jongeman. Hij vond het zelf ook helemaal geweldig dat hij het op deze manier meemaakte en was in voor iedere stunt die we uithaalden en parkeerde ons gewoon waar het wezen moest.

Zoals al gezegd was de servicetruck op weg naar het voorlaatste bivak behoorlijk blijven steken op weg naar Rosario en kwam pas laat in het bivak aan. De beide monteurs hebben zich werkelijk een slag in de rondte gewerkt om de drie motoren weer spic en span af te leveren zodat de laatste etappe afgerond kon worden.

De laatste etappe van Dakar 2015!

Ze startten in omgekeerde volgorde wat dus betekende dat Jeroen ook vrij vroeg weer op pad moest. Na een korte verbinding startte de proef terwijl de lucht behoorlijk zwart werd. Gevolg regen en onweer. De dakardirectie nam deze keer geen enkel risico en de proef voor de motoren werd aanmerkelijk ingekort. Ze hadden ook wel wat goed te maken natuurlijk na het zoutmeerdebacle. Dat betekende een stuk over de weg en dan een stuk verderop terug op de originele proef waar ze voor de vorm opnieuw geklokt werden.

Inmiddels had bivak twee zich op slinkse wijze het binnenterrein op gepraat met veel hulp van een Nederlandse official die elke dag de start en finish deed. Super natuurlijk. Om een lang verhaal kort te maken - je weet echt niet wat je meemaakt met die dwaze Argentijnen - we stonden dus zo'n beetje op de finishvlag te wachten. Het is echt bijzonder om te zien hoe dat allemaal werkt en ik vergeet ook elke keer hoeveel lawaai die rallymotoren maken.

Dakar 2015: Hij heeft het gehaald!!

Ja en dan is het eindelijk zover en kom hij gewoon de bocht om geracet. Wat een fantastisch maar ook onwerkelijk moment. Daar heeft Jeroen al die voorbereidingstijd naar toe gewerkt en dan lukt het ook nog eens echt. Een grote ontlading en tot grote vreugde van alle aanwezige Argentijnen vlogen we elkaar in de armen onder luid geklik van honderden fotocamera's. En iedereen schreeuwen dat we het nog een keer moesten doen, en noch een keer, en nog een keer. Weet nu hoe een beroemde filmster zich voelt hahaha. We hebben een paar meter verder de motor kunnen neerzetten zodat Jeroen zich even kon ontspannen want, hoe kort ook het was nog een natte en listige bedoening geworden en ook spekglad op de proef. Even tien minuutjes bijpraten en alle emoties laten gaan want er wachtte noch een drukke verbinding over de snelweg naar Buenos Aires. Wij zijn gebleven want Erik, Jeroens teammaat moest nog komen en zijn vrouw Judith stond hem op te wachten. Ook dat was een ontroerend weerzien want Erik was elke dag als één van de laatsten in het bivak.

Dakar Etappe 13

Terug in Buenos Aires hebben we even gekeken bij het finishpodium hoewel we wisten dat onze mannen er al overheen waren. Toch leuk om te zien hoe dat werkt en als je er dan toevallig toch bent.....

Uiteindelijk zijn we bij de vrachtwagen beland - stoer kijken en gewoon doorlopen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is - in het bivak en daar waren de mannen alles al aan het opruimen en ook hun rallykisten aan het nalopen. De motoren staan in het parc ferme en die moeten morgenochtend naar de haven gebracht worden, weer een vroegertje ben ik bang. Maar het maakt allemaal niks uit, HIJ HEEFT HET GEHAALD in een editie van de Dakar die de boeken ingaat als een hele zware! Morgenmiddag stappen we met het team op het vliegtuig naar Nederland. Natuurlijk komt er nog een verslag over van alles en nog wat, wat jullie willen weten maar nu eerst welverdiende rust.Dakar Etappe 13

Etappeverslagen Dakar

Na elke Dakar etappe wordt er hier zo snel mogelijk een verslag geplaatst waarin u leest hoe de etappe voor mij is verlopen.

Lees verder..

Etappes Dakar 2015

De rijders en teams zullen meer dan 9.000 kilometer moeten afleggen om heelhuids terug te keren naar Buenos Aires. Zie hier het overzicht van de Dakar 2015 Etappes.

Lees verder..

Jeroen van Daele

In 2015 maak ik met de motor mijn debuut in de Dakar Rally. Gelukkig heb ik al enige ervaring met rally's. Wilt u meer weten over mij en mijn voorbereiding voor de Dakar?

Lees verder..

Mijn Motor & Team

Tijdens de Dakar rij ik op een HT- Rallyraid geprepareerde HONDA, mijn serviceteam tijdens de Dakar 2015 is tevens HT-Rallyraid en zeer ervaren team met bewezen goede service.

Lees verder..

Support "Jeroen naar Dakar"

Wilt u mijn Dakar 2015 avontuur supporten? Vanaf € 100 kunt u een zeer nuttige bijdrage leveren! Als "Jeroen naar Dakar" supporter laten wij u niet met lege handen staan!

Lees verder..